woensdag 28 december 2016

Nieuwe Maan

En morgen is het de laatste keer Nieuwe (Donkere) Maan in 2016.

De laatste Nieuwe Maan in Yule tijd is de eerste Nieuwe Maan in het nieuwe Keltische jaarwiel waarin we nu draaien.
Op welke manier je het ook bekijkt, het thema Nieuw staat met deze Nieuwe Maan expliciet centraal.
Met Yule als tijd van voorbereiding op het nieuwe leven en Nieuwe Maan als tijd van nieuwe, soepele energie kan je morgenavond heerlijk zitten op deze energie.
Laat de Nieuwe Maan energie heerlijk zijn werk doen.

Happy New Moon!

maandag 19 december 2016

Yule!

Het jaarwiel staat nu vrijwel stil. De donkere tijd van het jaar is al even merkbaar. Het is de tijd van Binnen.

In deze korte dagen breng je automatisch meer tijd binnen door. Waar je kaarsjes aansteekt die gezellige kleine lichtjes geven.

Laat dit dan de tijd van het jaar zijn waarin het buiten ons donker is, maar binnen in ons het vlammetje brandt.
Een klein vlammetje misschien, maar dat is niet erg. Als het maar brandt en een beetje danst.

Steek er op Midwinter, 21 december je Yule-blok mee aan.
Hoe een klein vlammetje een mooi, groot, warm vuur maakt:

Het jaarwiel komt op de 21e tot stilstand.Sta die ochtend even stil bij de zonsopkomst.
Stilstaan bij betekent ook stilstaan bij het afgelopen jaar...
En alles komt tot absolute rust.
Geniet ook van dat moment van stilstaan. 

Met Samhain heb je bepaald wat je wilt meenemen in het volgende jaarwiel. Al het oude heb je al van je afgeschud. Nieuw leven komt eraan. Het krioelt al in het donker, onder de aarde en bereidt zich voor om naar boven te komen.

Arianrodh

Arianrodh weeft, ze weeft nieuwe patronen, maakt nieuwe verbindingen voor het nieuwe jaarwiel. Vraag haar mooie patronen te weven.In rood, de kleur van het nieuwe leven en in zilver, de kleur van de vrouw, de kleur van de maan. Zij overheersen in deze tijd.

De oude koning maakt woensdag plaats voor de jonge koning.
Alles wordt weer nieuw.
Dat is de belofte van Yule.


donderdag 8 december 2016

Smog en gezegende vaarzen

In vervolg op 'Rook boven de kinderwagen.'
Zie ik op het (NOS) Journaal van deze avond dat Parijs 48.000 smogdoden kent.

De burgemeester heeft maatregelen genomen om de uitstoot terug te dringen.Auto's met even en noneven kentekenplaten mogen om de dag de weg op. Dat betekent ene halvering van het dagelijks verkeer.
Lyon gaat dat voorbeeld volgen.
Want, zo zei de reporter al fietsend onder een stralend blauwe hemel 'au centre-ville', smog is een sluipmoordenaar. Het is er wel, maar je ziet het niet.

Kan je elke ochtend heerlijk gaan joggen, adem je alleen maar meer giftige lucht in.

Ondanks de maatregel is het nog druk in de straten van Parijs, maar niet op die manier dat het verkeer een stroperige brei in de straten lijkt.

Wonderlijk dat er tenminste 48.000 doden moeten vallen voordat er maatregelen worden getroffen.
Hoeveel doden zouden Peking, Shanghai en meer van dat soort metropolen kennen?

Morrigans favoriete metropool Londen kampt ook met dergelijke problemen.
De stad heeft jaren geleden al maatregelen in het leven geroepen deze terug te dringen.
En om het voor de stad op te nemen: Londen kent bijzonder veel groen.
En groen heeft altijd een gunstig effect.

Nu ik aan Londen denk.Ook gezien, op het (BBC) nieuws: twee vaarzen (jonge koeien) uit Oxfordshire zijn vanmiddag gezegend door de voorganger van de St Paul's Cathedral in Londen. Hij zegende de tractoren ook maar direct.Om welk soort koe het ging, is mij niet bijgebleven.Wel dat het om een Engels ras ging. De ceremonie werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd. Bij de ceremonie horen ook gebeden. Die zijn bij deze gelegenheid speciaal voor het agrarische leven en voor de goede zorg voor hun vee.

Rook boven de kinderwagen

Als ik naar het winkelcentrum loop om wat proviand voor de komende dagen in te slaan, zie ik een jonge moeder voorbijlopen. Ze duwt een kinderwagen voort waarin haar dochtertje zit. Ik schat het meisje op een jaar of 2. Boven de kinderwagen hangen de dampen van moeders sigaret.

'Kan het kind maar vast wennen aan de luchtvervuiling,' zal de pedagogische gedachte hierachter zijn, bedenk ik mij.

Verbaasd


Een beetje verbaasd ben ik wel. Hoewel. We lopen in de buitenlucht, natuurlijk. Binnen rookt moeder misschien niet. En ja, of het kind nou in moeders zichtbare grijze rookwolk zit, of in de buitenlucht vol benzinedampen van voorbijrijdende bussen, auto’s en vrachtwagens… Dan nog maar te zwijgen van de uitstoot van de zware industrieën hemelsbreed niet ver van de straat vandaan waar moeder nu loopt. Van de woongebieden rond zware industrieën, ook al is het op kilometers afstand, is bekend dat hele volksstammen problemen hebben aan longen en luchtwegen.

Industrie


Ook industrie die ver weg ligt heeft vast zijn invloed. Morrigan kan niet geloven dat dit niet zo zou zijn. De kernramp bij Tsjernobyl van drie decennia geleden veroorzaakt nu nog schapen met een te hoog stralingsniveau in hun lijf in Zuidwest Schotland, Wales en Noord-Ierland. Deze landen liggen onder de luchtstroom die de wolken met schadelijke deeltjes meevoeren. Deze wolken laten juist boven deze gebieden hun regen vallen. De boeren kregen tot in de jaren '90 te maken met gehandicapte lammeren en zelfs in deze eeuw kunnen kinderen geen vlees eten van schapen uit deze contreien. Een bepaald stofje is in te hoge concentratie nóg aanwezig in de schapen. Het schijnt dat volwassenen deze hoeveelheid wel kunne verdragen. Het proces werd jarenlang gemonitord door de overheid. En de vliegtuigen boven onze hoofden? Wat veroorzaken die eigenlijk aan uitstoot?

Wennen


Per saldo zal moeders sigaret waarschijnlijk niet erg veel uitmaken voor dochters jonge, nog onvolgroeide longetjes. Maar nee, wij mensen kunnen er niet aan wennen, aan rook. We kunnen dus ook niet trainen, ons niet harden, om er tegen te kunnen en zo immuniteit te creëren. Het enige wat ik van moeders sigaret kan denken is: zou ze het voor haar kind niet willen laten? Althans, zou ze de rook misschien niet boven haar hoofdje willen uitblazen? Scheelt per saldo misschien niet veel, maar het gaat om het gebaar. Heeft ze wel in de gaten dat ze boven het hoofdje staat te dampen? En heeft ze er wel eens over nagedacht dat het wel een aardig gebaar zou zijn als ze dat niet zo rechtstreeks doet? Tsja...