donderdag 29 oktober 2015

Samhain

Transformatie. Dat is het toverwoord van de komende tijd. Morrigan liep afgelopen weekeinde nog in een regen van bladeren. Vandaag zag ik aan weerskanten van een lange weg uitsluitend kale bomen. De natuur laat steeds makkelijker los wat niet meer nodig is. Wij transformeren van zomer naar winter. Van jong naar oud. Wij keren van buiten naar binnen. Samhain. 

De Godin zit in haar wintertijd. Cerridwen is de oude wijze vrouw, the Crone. In haar ketel transformeert het leven.  De met Lughnasadh geofferde koning begon zijn reis naar het Avondland met Mabon. Die reis eindigt met Samhain. De ziel komt veilig aan in het Avondland, aan de andere kant van de sluiers die tussen hemel en aarde hangen.  

Nog twee nachtjes slapen en dan is het Samhain, het achtste en laatste feest in het Keltisch Jaarwiel. Voor de oude Kelten was Samhain het oud & nieuw van vandaag. Voor hen begon met Samhain (wat November betekent) de winter.  De ouden vulden de wintervoorraad aan met de laatste oogst van het jaar, de oogst van noten. Daarbij is Samhain een slachtfeest en is november de slachtmaand. De jacht werd met Hunter’s Moon geopend. Ook werd er vee geslacht. De Kelten maakten zich met Samhain op voor de wachtende, koude en donkere periode. Een periode die tot Yule duurt, maar door het verkorten van de dagen extra lang lijkt.

Samhaintijd is een belangrijke tijd. In deze periode wordt duidelijk welk leven mee kan in het nieuwe jaarwiel. Wie het redt tot en met Yule, zal het daarna makkelijker redden.

Vorig jaar schreef ik dit over Samhain: http://magical-way.blogspot.nl/2014/10/samhain.htm

Dan gaat Morrigan nu naar de ketel die opstaat. Ik hoor hem bijna van het vuur afspringen. Het kokende water wat erin zit wil dolgraag worden getransformeerd tot thee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten