woensdag 5 augustus 2015

Oogsttijd

Een zweem van herfstlucht hing vorige week al in het park. En ook in de duinen kon Morrigan kort  na Lammas  het eerste parfum van gevallen bladeren en takken vermengd met vocht al ruiken. Het is nog niet nadrukkelijk aanwezig, we zitten diep in de zomer en hangen tegen de herfst aan. De zon schijnt fel. De dagen worden merkbaar korter en de oogsttijd is aangebroken.


Graine samen met Lugh

Lammas, Lughnasadh, valt op 1 augustus. Voor de oude Kelten die bestonden van de landbouw, was 1 augustus de eerste oogstdag. De velden lichtten op van koren en graan en het maaien kon beginnen. De oogstperiode duurt tot 31 oktober.

In deze periode van Lughnasadh tot aan Mabon (21 september) is de Godin geen meisje meer, maar een vrouw. De vrouw die in balans is. Graine is haar naam.Godin van overvloed. Zij is samen met haar God Lugh op het land. In het Keltisch jaarwiel worden zij met het feest van Lammas verwelkomd. 

De tijd van overvloed is aangebroken. Ook op spiritueel niveau. Wat hebben de plannen die je eerder uitzette in het jaarwiel had  opgeleverd? Heb je je plannen goed verzorgd, de juiste aandacht gegeven en ook genoeg aandacht? Hoe zijn ze gegroeid? Hoe hebben ze zich ontwikkeld? Hoe ziet je oogst eruit? Tijd om dat binnen te halen wat is gerijpt. Wat hebben God en Godin je geschonken? Wat heeft de aarde je geschonken? 

Ook al heb je met Lammas God en Godin verwelkomd en het feest gevierd, deze hele periode is geschikt om je zegeningen te tellen.



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten