donderdag 29 januari 2015

Walk in my head

You walk in my head, all day long
Turned on the radio and heard that song
Sung by a soft voice, sounded like you

You walk in my head, yes you do
I bought a cake, the other day
It was sweet and so soft and
When I ate it, I tasted you

You walk in my head,
Stream through my veins
It feels fabulous, 
so you won’t hear me complain
You’re in my heart,
And under my skin
It feels real good, so it must be a sin

I saw a man walking in the street
He made me think of you
And I stared at him, like only fools can do
Vaguely, hopeless and indiscrete

You walk in my head, all day long
I like to hear you, that’s all I need

That’s all I need now to feel complete

maandag 26 januari 2015

Het toeval wil

Een huiskamer vol met gasten, want er is er één jarig, hoera, hoera. Morrigan is een van de tientallen genodigden. Hoewel het niet verstandig is voor me om te gaan, fysiek ben ik deze zaterdagavond niet sterk, besluit ik toch te gaan. Wie weet wat Arianrodh voor patronen heeft geweven.

Zo'n dertig opgetogen zielen vullen de woonkamer. Vijf zijn mij bij binnenkomst bekend: die van de jarige, zijn vrouw en hun drie dochters. De gasten blijken toegankelijke personen en praten graag. Over wat ze bezighoudt, over wat ze beleven, over de dingen die hen verbazen. Na gezellige babbels met buren van de gefêteerde raak ik in gesprek met een stel van wie de man onmiddellijk bijdehand reageert op een vrij onschuldige vraag (‘Hoe kwam je in Duitsland te werken?’). Hij corrigeert zichzelf na zijn neerbuigende reactie en weet een normaal antwoord te formuleren waarna hij naar de jarige gaat voor zeer waarschijnlijk een echt goed gesprek.
Zijn vrouw met parelketting die voor eventjes mijn achterdocht wekt, blijft in mijn buurt en blijkt na een wat stug begin redelijk ongedwongen in het gesprek. Binnen enkele seconden doet ze hilarische uitspraken over haar schoonfamilie die ze in het begin van haar relatie niet begreep en die omgekeerd niets van haar humor snapten. Ze praat over Italië waar ze graag woonde, maar waar ze niet langer dan twee jaar verbleef voordat haar echtgenoot door zijn werkgever naar Duitsland werd overgeplaatst. Ze heeft het over de wijk waarin ze woont. Op stand, precies zoals haar ketting mij al deed vermoeden.  
Morrigan kan over heel veel onderwerpen meepraten, maar niet over schoonfamilie, noch over de ervaring van wonen in deftige stadsbuurten of over het leven als een expat-vrouw. Dus stuur ik aan op muziek, waardoor je direct in contact raakt met je ziel en het goddelijke, maar dat laatste vertel ik haar er niet bij, omdat ik denk dat de parelketting met daarboven lichtblauwe ogen en lichtblond halflang haar met slag erin daar geen waarde aan hecht. Wel denk ik dat ze ook over muziek kan en wil praten. Ze blijkt inderdaad van muziek te houden en verschillende artiesten passeren de revu. En ik kan het niet nalaten Adam Ant te introduceren als mijn favoriete artiest. Prince Charming is nou eenmaal Morrigans bard voor het leven, een deel van mijn ziel, dat voelde ik al toen ik hem voor het eerste hoorde met Stand and Deliver.

En wat wil het toeval? Het gezicht van de parelketting klaarde op, het was alsof de hemel openging. ‘Adam Ant?!’roept ze enthousiast. ‘Die heb ik in Haarlem gezien!’. De herinnering laat haar stralen. ‘Die show op 9 december 2012?’vraag ik. ‘Ja,’ lacht zij. De parelketting en ik blijken al eerder samen in eenzelfde ruimte te hebben gestaan. We hebben een band.
Haar bijdehandte man is uitgepraat met de jarige en haakt in. ‘Ik was mee naar dat concert,’zegt hij. ‘Het was koud he, om daar buiten te wachten.’ Van kou kan ik mij niets herinneren. ‘Ik kende hem niet, maar ik vond het nog leuk ook,’ zegt hij met lichte verbazing in zijn stem en een ondeugende glinstering in zijn ogen die Morrigan een paar seconden eerder had ontdekt. Zijn vrouw zegt dat ze àlle muziek van Adam Ant in huis heeft. Hij zegt dat zij Adam vroeger zo mooi vond. Of ik dat ook vond? Zij kijkt op haar horloge. Hun dochter moet van vioolles worden gehaald. ‘Nee joh, die les duurt nog wel een half uur,’ zegt hij. Hij blijkt ook enthousiast over Adam Ant. Zij is onverbiddelijk. Haar Prince Charming gaat braaf met haar mee. Doet mij denken aan de ‘Boil in the bag man’. Zij zegt snel dat ze nog wel graag wil dat Adam Ant in Nederland komt optreden. Ik groet hen en ben heel blij met de korte, onverwachte wandeling die wij met z'n drieën op de magical way hebben gemaakt.
  



Orange, gold and yellow

I like to paint you in your colours
Orange, gold and yellow
Because every time I see you,
Those shades are there encircling you, 
real bright and very mellow

I feel you’re warm and full of spirit
Intelligent and divine 
Your skin's of gold, unbroken soft, 
and clearly oh so fine
The air embrassing you’s always
Oh oh orange 
with a bit of  gold and vague strokes of 
Oh oh Yellow

I can see your colours burn, they glow
Lighting up in flames of fire
Showing your passion and desire
And always wearing this
deep, orange, open sound
From high above your skull
to your feet right on the ground
Everywhere you go
That orange is around

I love your bright and shining colours
So joyful and filled with tenderness
I’m going to paint your spirit
In your magnificent tints, 
that is
Orange gold and yellow



zondag 18 januari 2015

Magical Way of Fantasy: De Erfenis van het Steen

‘Dromen zijn bedrog’, luidt het gezegde. Integendeel, zegt Morrigan. Dromen zeggen heel veel. 

Onverwerkte emoties, onderwerpen die je bezighouden, voorspellingen, waarschuwingen, ze komen allemaal voorbij in dromen. Dromen brachten Silvia Rietdijk uit Maassluis naar een andere tijd, naar een andere beschaving en leidden tot de publicatie van verschillende boeken in het genre fantasy. Haar eerste trilogie ‘De Droomcirkel’ rondde Silvia ruim twee jaar geleden af. Vlak voor midwinter 2014 is haar boek ‘De Erfenis van het Steen’ verschenen.

Silvia kan zich haar eerste droom die zou leiden tot ‘De Erfenis van het Steen’ nog precies herinneren. “Die droom kwam in 2007, terwijl ik nog bezig was met ‘De Droomcirkel’. Omdat de plaats in mijn droom anders was dan de verhalen waaraan ik destijds werkte, wist ik dat het ni ets te maken had met het boek dat ik op dat moment aan het schrijven was,’’ vertelt zij.
“In mijn droom was ik in een grot bij een bron. Daar ontmoette ik een vrouw, een man en een kind. Een krijgsvrouw, een kroonprins en een jongetje. Ik voelde hun energie,’’ zegt Silvia. “En in dat moment tussen slapen en wakker worden hoorde ik hun namen.’’ Silvia maakte direct aantekeningen. “Op mijn nachtkastje liggen altijd pen en papier.’’
De nacht erna had ze een droom die uitlegde in welke omgeving de grot lag. “Ik zag een woestijn waarin een rotsformatie stond. Het waren de rotsen waaronder de grot uit mijn eerdere droom lag. In mijn derde droom zag ik een stad op het water, het was de stad van de kroonprins. Na die derde droom heb ik nog herhaaldelijk over deze stad op het water gedroomd. Eerst kon ik maar niet plaatsen waar de plaatsen die ik zag zich nou bevonden.’’ Ze had haar omgeving, haar personages en details gekregen waarmee ze een boek kon schrijven.

“Op een gegeven moment kreeg ik het idee dat ik droomde over Azteken. Hun gebruiken, hun uiterlijk en hun energie zei me dat.’’ Om haar gevoel te controleren, ging Silvia op zoek naar boeken over Azteken, de omgeving waarin zij leefden en met welke andere volkeren zij in aanraking kwamen. “Tot mijn stomme verbazing zag ik in een boek een plaatje van de stad op het water. Het zag er precies zo uit als in mijn droom,’’ zegt Silvia. “En naderhand zag ik een plaatje van drijvende akkers, ook dat ik in mijn dromen zag en heel raar vond.’’

Silvia verzamelde meer informatie over de drijvende stad, over de Azteekse en Maya-geschiedenis, over de cultuur van de Indianen uit Midden-Amerika en de gebruiken in de oude, Azteekse tempels. “Ik heb me behoorlijk ingelezen. De informatie verrijkte mijn dromen enorm., ik kon ze ineens plaatsen en wat ik droomde, leek logisch. Op die manier kon ik ‘De Erfenis van het Steen schrijven. Ik heb mijn dromen vermengd met stukjes geschiedenis.’’
Zo is een fantasyboek ontstaan waarin echte rituelen uit vervlogen tijden in steden die ooit in werkelijkheid hebben bestaan worden beschreven, maar waarin ook draken en elfen een rol spelen.  

Boekceremonie

“Omdat het boek zo sterk is verbonden met de Azteken wilde ik het met een ceremonie presenteren.’’
Boekceremonie van Tezontli voor Silvia 
Die ceremonie zou Silvia niet zelf uitvoeren. “Een aantal jaren geleden heb ik Tezontli leren kennen. Hij is een Mexicaanse Indiaan en woont in Nederland. Zijn naam betekent ‘Rode Krijger’. Zijn Spaanse naam is Eduardo Ramos. Hij stamt af van de Maya die ook zijn verbonden met het boek. Tezontli kan ceremonieën uitvoeren en had gelukkig tijd om er een voor mij uit te voeren. Zo is het boek Indiaans ingewijd. Dat vond ik belangrijk voor ‘De Erfenis van het Steen.’’

De fantasy-schrijfster uit Maassluis blijft nog steeds dromen over haar personages uit ‘De Erfenis’ ontvangen. “Ja, er zal wel een deel 2 komen. Ik heb al veel aantekeningen,’’ zegt zij.

Enige waarover Silvia nog niet helemaal uit is, is haar Spaanse voorouder. “Aan mijn vaders kant is er  een Spaanse voorvader. Ik vind het bizar dat ik juist Spaanse voorouders heb, mensen uit het volk dat Midden-Amerika ontdekte, vriendelijk werd ontvangen, maar later ziekte, wreedheden en oorlog brachten. Dat ik dan die beelden van het Azteekse rijk zo helder heb gezien in mijn dromen, vind ik opmerkelijk.’’

donderdag 15 januari 2015

'Vrijheid, vrede en veiligheid'

Morrigan heeft een extra grote bewondering en diep respect voor vrouwen die in ‘moeiljke’ landen – dictaturen, oorlogsgebieden, landen die in de greep zijn van bendes – blijven strijden voor het vrije woord. 
Waarom voor vrouwen? Omdat vrouwen het in die landen het extra zwaar hebben. Het zijn nou eenmaal de gebieden waar vrouwenonderdrukking danwel vrouwenhaat massaal voorkomt. Welke vrouw dan opstaat en luid en duidelijk ‘Nee’ durft te roepen verdient alle lof. Wat een magische drijfveer heb je dan, pure godinnenenergie die daarbij komt kijken.   

Razan Al-Maghrabi is zo’n strijdster voor het vrije woord. Ze is schrijfster en journaliste. Razan woonde en werkte tot een half jaar geleden in Libië. Over dat land hoeft Morrigan niet meer uit te leggen dat de chaos daar regeert. 
Waar inwoners vroeger bang waren voor de regering, zijn ze nu bang voor de regering èn de bendes. Het gevaar komt nu van àlle kanten. Ondanks het intimiderende klimaat in Libië was Razan vastberaden zich de mond niet te laten snoeren. Zij liet het niet na zich uit te spreken tegen islamtisch extremisme en vóór vrouwenrechten. Haar zoon is om die reden ontvoerd geweest. Haar dochter werd bedreigd met ontvoering. Desondanks laat Razan zich niet tegenhouden te blijven publiceren. Op een magical way staat zij met haar gezin nog rechtop. Ondanks de zware, permanente storm om haar heen.

“Vrijheid, vrede en veiligheid.’’ Dat zijn de waarden waarvoor Razan op de bres springt. Zij erkent ook dat het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting voor haar een ware beproeving is.Vanwege alle ernstige bedreigingen heeft zij Libië moeten verlaten. 
“Er is maar één bescherming en dat is Nee.’’ Razan zet haar werk als journaliste voort in Tunesië waar ze de krant ‘Al-Hadas’ leidt.

De schrijfster werd vanavond geëerd voor haar werk. Tijdens het WritersUnlimited/Winternachten festival in Den Haag ontving Razan de OxfamNovib/PEN Award voor vrijheid en meningsuiting. Bedoeld als hart onder de riem. Ze sprak uit dat de onderscheiding haar er altijd aan zal herinneren voor het vrije woord te blijven strijden. “Ik zal doorgaan tot er een pen in de geweerslopen zal zitten.’’



dinsdag 13 januari 2015

Hoera voor de peuters

Het waaide, nee  het stormde buiten, de afgelopen dagen. Morrigan werd soms gewoon voortgeduwd door de storm. Om het extra spectaculair te maken, spatte er ook regen uit de lucht. Dat leverde een mooi onstuimig beeld op.

Iedereen wordt drukker van harde wind. Automobilisten gedragen zich alsof ze door de wind worden voortgejaagd, voetgangers wapperen als blaadjes over de stoep en fietsers… nee, die waren er even niet. En als ik ze had gezien weet ik zeker dat ze strak voorover gebogen over hun sturen hadden gehangen, slingerend van, links naar rechts over het fietspad om vervolgens met het zweet op de rug en buiten adem op hun plaats van bestemming aan te komen.

De meeste gezichten van de voetgangers stonden ook op storm. De meeste voorhoofden, wat verder naar beneden gebogen dan anders, werden bedekt door beschermende capuchons. En toen kwam er een moeder voorbij.

Ze had een bruine, gewatteerde winterjas aan, om haar capuchon een randje van grijs nepbont en achter haar klonk alleen maar hoog gelach. Het hield niet op. Een broertje en een zusje liepen achter haar aan, ze waren een jaar of 3. Ze konden niet ophouden met lachen om het spel van de harde wind. Ze liepen naast elkaar te dwarrelen en hun hoge gelach klonk enthousiaster als ze weer een grote windvlaag voelden die hun leek op te tillen. Ze wapperden van links naar rechts en kwamen niet meer bij van het lachen. Wat zal de wind een lol hebben gehad. 
De peuters braken de woestheid van de storm met hun heldere lach, ze bleven vrolijk doorlopen ook en staken anderen aan met hun niet kapot te krijgen vrolijke bui. Hoera voor de peuters! 





     

vrijdag 9 januari 2015

Missing

My angel sent me
An old friend
Who paid attention to me
While I was missing
You
While I was missing
You

An angel sent me
A true friend
Who drank a beer
With me,
While I was missing
You
While I was missing
You

An angel gave me
Four strong beer
As a friend
Who kept me company
While I was
Longing for
Your sign
Your sign of life
How I was missing
You


Thank the Godess
She made you 
give me a sign 
a sign of life
Now I can stop
missing 
You
And start
aching for 
You



donderdag 8 januari 2015

Water is sterker dan steen

In de war. Na de schok van gisteren zit Morrigan zich maar af te vragen hoe het kan dat overheden in heel Europa de laatste jaren zo hebben bezuinigd op geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en integratieprojecten. Wel investeren in 'veiligheidsprojecten' die geweld moeten neerslaan, terwijl een geestelijk gezonde bevolking toch veel beter werkt dan een bevolking waarop keer op keer moet worden ingegrepen. Een bevolking waar minder mensen gek zijn in het hoofd biedt toch minder kans op idioterie.

Dat de geestelijke gezondheidszorg te duur zou zijn is werkelijk waar niets meer dan een smoes. Daar gelooft Morrigan totaal niets van. Het is maar net waar een overheid geld aan uitgeeft en hoe dat vervolgens door de ontvanger wordt besteed.

Behalve het wegbezuinigen van sociaal maatschappelijke projecten in de wijk, worden de verzekeringen steeds duurder. Voor een deel van de mensen onbetaalbaar. Misschien wel het meest voor de mensen die deze hulp juist goed kunnen gebruiken.Gevolg is dat er steeds meer mensen op straat rondlopen die zich enorm afgescheiden voelen. De meeste mensen reageren depressief, maar daar heeft de samenleving niet erg veel last van, dus beleidsmakers reactie: 'prima beleid'. Maar sommige mensen reageren agressief. Beleidsmakers reactie: 'Ooh jee, wat gebeurt er nou allemaal?!'   
Een dieptrieste reden, die economische, om benodigde hulp niet te kunnen krijgen. Terwijl die hulp (als die maar goed wordt gegeven) juist een hoop ellende op straat kan voorkomen.
Geestelijke hulp wordt straks alleen maar voor de beter bemiddelden die geestelijk in de knoop komen te zitten als ze hun tweede vakantie in het jaar met het gezin niet meer kunnen betalen.

Wat betreft maatschappelijke projecten die in de laatste jaren zijn wegbezuinigd op basis van de utopie van de mondige burger, is een denkbeeld dat past bij mensen die hoog zijn opgeleid, het zelf goed voor elkaar hebben, maar geen ideeeeeee hebben hoe het is om geen hoge of gemiddelde positie te hebben. Veel projecten werden door deze wijze, want gestudeerde vooraanstaanden, afgedaan als 'het helpt toch niet'. Gevolgd door de onopgeleide rechts georiënteerden die toch al tegen alles zijn. Beide groepen mensen van steen. Maar het element water vormt emotie. En de mensen die kwetsbaar zijn, barsten van de emotie. Water kan de hardste steen uitslijten.Uiteindelijk zullen de bezuinigingen tegen de bedenkers gaan werken. Want de wereld is niet van steen. Je kunt hem wel proberen zo te maken. Om daarna in volle verbazing te kijken naar de gevolgen ervan. 
Dat projecten en geestelijke gezondheidszorg overbodig zijn is een misvatting. Een bacterie zie je ook zijn werk niet doen, toch is leven zonder ze onmogelijk.

Wanneer willen overheden en andere verantwoordelijken zien dat maatschappelijke projecten en zorg géén overbodige luxe zijn?
Uitbannen van geweld, criminaliteit en andere duistere activiteiten is niet realistisch. Wel is het zinnig om zoveel mogelijk ellende te voorkomen.
Sociaal maatschappelijke projecten werken. Daarmee geef je aandacht aan mensen. Zonder aandacht groeit geen levend wezen. Net zoiets als een plant geen water geven, omdat hij er toch al is. Nee, die plant moet altijd worden begoten om gezond te blijven.
Daarom snap ik maar niet waarom er zo enorm op geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en sociale straatprojecten werd en wordt bezuinigd. Dat leidt tot een ontwrichte samenleving.  

De energie die nu in Europa hangt is er in elk geval een die inspireert tot serieus nadenken over het probleem dat in de Westerse wereld speelt. Hopelijk komen er dan ook praktische en geen theoretische/academische oplossingen.



woensdag 7 januari 2015

Morrigan is in shock

Verder dan dit kan je niet van de magical way afstaan.

Twee mannen in een Citroën, zwart van kleur, met kalasjnikovs, hoe komen ze eraan, snelden zich naar de redactie van een satirisch blad, middenin Parijs, stad van de Liefde.

Twaalf kritische zielen het zwijgen opgelegd.

De vermoorde medewerkers van Charlie Hebdo zullen hun aanvallers de rest van hun leven blijven achtervolgen, in hun hoofden, op hun netvlies, in hun poriën zullen de daders hun slachtoffers voor altijd blijven zien, horen, voelen en ze zullen hun slachtoffers voor altijd blijven horen joelen.

Twaalf doden en ‘Allah Akbar’.
Maak kennis met de gekken die zich fundamentalisten noemen.
In de naam van Allah.

Ik geloof er niets van, dat ze uit naam van religie hun gruweldaad begingen. Ze misbruikten hun religie om hun gruweldaad te begaan. Naar verluidt zouden twee van de plegers ook al in Syrië hebben gevochten en een derde hebben betrokken in hun bloedige plan.

Duizenden gingen de straat op, in verschillende steden om hun stem te laten horen, een stem voor vrede. Een stem voor vrijheid. En ik vind ook: ‘Doe wat je wilt, zolang je er een ander niet mee schaadt.’

Morrigan is in shock. In shock, omdat deze vorm van achterlijke terreurellende - vandaag dacht ik: 'alwéér?!' steeds verder reikt, steeds vaker om zich heengrijpt en wordt uitgevoerd door ongeleide projectielen, zo niet complete randdebielen, die er alleen op uit zijn de democratie te ontwrichten, willen dat wij - het Westen -  zwichten voor hun imbeciele hersenkronkels. Het heeft niets te maken met een oosterse religie of een serieuze visie, of met een romantische illusie. 
Het gaat om een stelletje gefrustreerde gekken die door hun akelige laksigheid/ ik wed dat ze op school de laatste klas niet haalden/ en hun cijfers bleven steken op een drie/ ze moesten keihard over Mohammeds knie/  in hun miserabele leventjes niets bereiken, en nu willen ze graag dat de rest van de Westerse wereld zal bezwijken voor hun compleet ontwrichtende daden waarmee ze alleen maar mensen schaden. Ik weet niet of met deze mensen te praten valt en dat maakt het juist zo eng.

Deze fanaten zitten op alle fronten zo verstopt, dat ze compleet doof zijn voor hun eigen natuurlijke harteklop, daarom kunnen ze mensenlevens zo afgrijselijk gewetenloos hard verstoren. Vergallen, verpesten, alles wat niet op de magical way thuishoort, dat zijn zij.
Ja ‘zij’, terwijl ik juist zo’n voorstander ben van ‘wij’. Maar deze sujetten zijn zo ver afgescheiden van de wereld en het universum met alle leven, dat zij geen ‘wij’ meer voelen. Geen open blik, geen respect, geen gevoel, alles is geen bij deze anti-figuren.En ze hebben nog niet eens door dat een aanslag hun ongetwijfeld gefrustreerde leven echt niet vooruit zal helpen. En nee, ze zullen er ook geen lekker gevoel aan overhouden. Dat gevoel van overwinning dat ze vast zullen hebben gevoeld na de aanslag, was maar van korte duur. Er zal voor hen niets wezenlijks veranderen. 
‘Een gruwelijke terreurdaad’,
‘een barbaarse daad’,
‘een aanval op de democratie, de vrijheid van meningsuiting waarop onze fundamenten rusten.’
Vooraanstaanden konden hun woordje doen over de horror die zich voltrok, vandaag in hartje Parijs.

En nu? De beurt aan die andere achterlijke, de net zo respectloze rechts-extremist? Die zal in deze daad zijn ultieme smoes vinden om aan zijn rottigheid te beginnen en weer slachtoffers proberen te maken 'aan de andere kant', want extremisten maken nou eenmaal geen enkel onderscheid tussen een groepje ellendelingen dat uit een bepaalde groep komt en de gewone groep. En zo houden die twee afgescheiden, extreme groepen elkaar lekker in stand. Over de ruggen van de mensen die de grote groep vormen: de onschuldigen.  
De Westerse wereld kan gaan splijten, want alle woorden maken een indruk op het collectieve bewustzijn, en deze meedogenloze terroristische daden vergiftigen mensen in hun ziel. In een toch al gespannen samenleving zal het gif sneller doorsijpelen dan in een ontspannen maatschappij. Het laat bovendien een verdrietig stempel achter in het universum. 

Ik hoop vurig dat de splijtzwam niet groot groeit. Daar wordt niemand gelukkig van.
Wel hoop ik dat het probleem van de splijtzwam kan worden opgelost.
Op een milde manier. Een manier waardoor emoties niet meer leiden tot walgelijke daden die op hun beurt weer leiden tot een tot op het bot verdeelde samenleving. Want dat is een rotte oogst waar niemand iets aan heeft.







Hello, Goodbye

How the universe laughs and decides you meet and part at the same moment


He was working as a waiter
When I met him at this café
Was early in the morning
Just before I’d go away

I was travelling back home
But liked a cup of coffee first
And thought his would be nice
Because it was Italian, good taste you know
and certainly nothing like ice

He said that I confused him
But he didn’t tell me why
I already liked his funny way
And regretted that I couldn’t stay
Discrete I gave him my contactadress
So he could write some nice lies

He wrote he liked my language
Sounded so polite he said
He liked to get a coffee...
It would be only him and me
Having a cup of steaming stuff
And we’d talk and talk
Untill we’d have enough

Unfortunatelly I had to turn him down
For the miserable reason
That I was no longer in town
He wasn't aware I already was so far away
(how could he)
Bravely still invited me
For another day 


Nice meeting 

zondag 4 januari 2015

Maan van de Langste Nacht

Maan van de Langste Nacht
geeft ons inzicht
geeft ons wijsheid
vrolijkheid en een nieuwe tijd







De eerste volle maan van 2015 is morgen, 5 januari. De maan is op haar volst om 6 minuten voor 6 in de ochtend. Haar kracht is zich deze dagen aan het opbouwen. Ze doet het vriendelijk deze keer, voelt Morrigan.
 

Jong

Die zachtheid van de doorgaans zware volle maan komt doordat het wiel is gekeerd. Dit is de eerste volle maan na Yule, na midwinter. De eerste volle maan in de tijd waarin het licht terugkeert. De tijd waarin het nieuwe het oude heeft overwonnen. 
Een jonge, soepele energie stroomt. De natuur bouwt zich langzaam, maar zeker op. Wat geen functie meer heeft, laat ze definitief vallen.

Essentie

De volle maan van morgen heet de Maan van de Langste Nacht, omdat het de maan in Yule-tijd is. Het gaat nu om de essentie. Wat is het belangrijkste om je mee bezig te houden? Waar richt je je aandacht op? Dit is de maan waarbij je de zaken op een rijtje kunt zetten en over de essentie na te denken. Naarmate het jaarwiel rolt, zullen er zeker andere dingen bijkomen, maar nu gaat het om de basis.

Vrolijkheid

De boom die bij deze Maan van de Langste Nacht hoort is de berk. 
Boom van reiniging, van nieuw begin, inspiratie, wijsheid en vrolijkheid.