zaterdag 2 mei 2015

Rhiannon (1), de Liefde

Het Keltisch Jaarwiel is doorgerold naar Beltane, tijd van bloei. In de natuur en in plannen. In spiritueel opzicht is alles één. Mannelijk en vrouwelijk verenigen zich, de Godin en de Koning van het Land komen samen. In oude rituelen wordt dit uitgebeeld door de hogepriesteres en Herne, koning van het Woud die zich op mei-avond met elkaar verenigen. Het is een periode van vrolijke uitbundigheid en lachende liefde.
   
Rhiannon is de Godin van deze periode. Zij is veranderd van meisje naar jonge vrouw.
In de Keltische mythologie is het verhaal van Rhiannon er een van hindernissen, maar laat ook zien dat echte liefde wacht èn blijft.

Rhiannon leefde in Wales. Ze blonk uit in paardrijden, wat ze elke dag ook deed. Op een dag trok een groep mannen voorbij, zij waren op weg naar het westen van Wales, maar een van van hen, Pwyll (voor ons: Paul) merkte de amazone op en voelde zich magisch tot haar aangetrokken. Hij wilde kennismaken en stuurde een van zijn mannen erop uit om haar aan te spreken.

Rhiannon zag de man aankomen en galoppeerde weg. De man moest die avond zijn baas meedelen dat het helaas niet was gelukt de jonge vrouw aan te spreken. Daarop besloot Paul de volgende dag een snellere man achter Rhiannon aan te sturen. Dat zou helpen. Maar ook hem lukte het niet deze vrouw te benaderen. Ze was nog sneller verdwenen dan de dag ervoor toen ze een man zag naderen. Paul was diep teleurgesteld, maar gaf niet op. Hij besloot de volgende dag dan maar zelf achter dit mysterieuze wezen aan te gaan. Te paard, dat leek hem beter. Rhiannon zag hem aankomen en spoorde onmiddellijk haar paard aan. Ze vetrok in volle galop, Paul ging er snel achteraan, maar zag dat hij haar niet kon bijhouden. Voordat ze zou verdwijnen riep hij uit: “Stop! Want ik houd van jou!’’

Rhiannon hoorde hem en het wonderbaarlijke voltrok zich. Zij hield haar paard in, draaide het een beetje bij en riep uit: “Had dat eerder gezegd! Mijn vader heeft mij beloofd aan een man die ik niet wil trouwen. Wilt u met mij trouwen?’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten