donderdag 4 december 2014

Bloedmaan

Volle Maan dient zich aan. De Bloedmaan van zaterdag staat in het teken van overleven. En dat is op het moment zeker van toepassing op Morrigan. Eerder deze week kwamen verschillende dingen op mijn pad waarvan ik dacht: de strijd met het leven is begonnen.

Soms lijkt het leven je eronder te willen krijgen. Een ontsteking van het tandvlees, gevolgd door een pittige verkoudheid waarop een auto-ongeluk volgde. Hoe akelig kun je je voelen. Morrigan zit nog steeds met een dichte neus (hoewel er nu toch wel wat lucht via de neusgaten naar binnen wil) thuis. De auto staat gedeukt voor de deur. Het tandvlees is gelukkig weer rustig. Dat scheelt.

Waar ik om eerlijk te zijn simpelweg geen rekening mee had gehouden is dat de Bloedmaan eraan komt. Die staat voor overleven. In de letterlijke zin: we staan pal voor de winter. De dagen zijn donker, temperaturen zakken. Nu is de kans groter om ziek te worden dan in de zomertijd. Die zware energie hangt dus gewoon in de lucht.

Veel mensen snotteren en er gebeuren deze week veel rare dingen. Geestelijk ontregelde passagiers die in de trein bij Almelo twee conducteurs aanvallen. Een gek die in Zwolle een Bulgaarse muzikant doodsteekt en daarna een supermarktklant neersteekt. Veel files door ongelukken op de weg, een uitgebroken paard dat wordt doodgereden op een snelweg in Brabant, vogelgriep-epidemie en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan op het thema overleven. En dan gaat het alleen nog om de voorvallen in Nederland. Dit is de letterlijke interpretatie van de energie van Bloedmaan.

De oude volken hadden in deze tijd te maken met voedselschaarste. De laatste oogst was met Samhain binnengehaald. De rest van het voedsel zou bestaan uit vlees. De varkens werden in deze tijd geslacht. Daaraan heeft deze maan haar naam te danken. Het spek werd gezouten om de winter door te komen. Van het bloed werd bloedworst gemaakt. Het vlees werd gerookt.

Ook in de spirituele benadering van de energie van Bloedmaan gaat het om definitief afscheid. Soms gaat het om afscheid van iets of iemand die altijd vanzelfsprekend aanwezig was. Dat zijn de moeilijke eindes van een periode. Het kan ook gaan om een voorbije situatie definitief achter je te laten. De Bloedmaan laat de donkere kant van de Godin zien. Die gaat hand in hand met ouderdom en dood.

Maar ze laat ons ook de essentie zien. Want er blijft altijd iets over waarmee je verder kunt. Al hoeft dat niet altijd gemakkelijk te zijn. De boom die bij Bloedmaan hoort is de vlier.

Na Bloedmaan verandert de zware energie geleidelijk weer in een zachtere energie, waardoor het leven weer soepeler zal stromen. Richting nieuwe maan en richting midwinter, naar het inspirerende vuurfeest Yule.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten