zondag 7 december 2014

Magical way of Music (2)

Roadies op het podium. De man met de mooie bos grijs haar draagt een North Sea Jazz- shirt, uit welk jaar is Morrigan vergeten (op de shirts staat altijd het jaartal, als aandenken voor festivalbezoekers). Hij was ook op het Haagse Parkpop in 2012 om de microfoons, de drums en andere muziekapparatuur te testen en klaar te zetten, herinnert Morrigan zich. Patti Smith klinkt door de speakers. Het is donker in de zaal. De roadies verdwijnen, de speakers zwijgen, het licht gaat uit. De zaal is stil en wacht op iets magisch.

Figuren komen het donkere podium op. Ze nemen hun plaatsen in en dan klinkt de beat. De beat, de beat, de beat. Bas en drum. Gitaar. De Stem. ‘I’ve got a pizzaland complexion’. 
Het publiek juicht. Licht aan. En daar staat hij. Adam Ant. Gekleed in zwart leer, bril, schoenen die mega-pleisters als klitteband over de wreef heen hebben. Het concert is los.




De eerste rij staat als gebiologeerd. Een fotografe neemt foto’s van de fans. Een vrouw die in hetzelfde hotel als Morrigan logeert, staat ook op de eerste rij. Ze heeft haar hele gezicht wit geschminkt en haar ogen zwaar zwart opgemaakt. Haartjes netjes omhoog zoals de punkies dat destijds deden. Ik weet dat zij nu alle vier de concerten heeft gezien. Dezelfde ochtend herkende ik haar van een eerder concert en spraak haar aan. De vrouw was verbaasd dat ik haar herkende zonder haar make-up op. Maar Morrigan heeft een ijzeren geheugen voor gezichten, vooral als ze anders zijn dan anders. Die ochtend vertelde de vrouw dat ze drie concerten van Adam had gezien en dat ze voor deze avond geen kaartje had. Ze zou er toch een gaan kopen voor de laatste show en daar stond ze. Opnieuw gebiologeerd. Voor de vierde avond op rij voelt zij zich weer even jong.

Adam is een brok energie. Hij zingt, hij schreeuwt, hij  danst, hij ligt, hij maakt zich kwaad. Maar al die tijd gedraagt hij zich netjes, vrijwel geen onvertogen woord komt over zijn lippen. "My mum ’s here,''  en hij kijkt naar het balkon. Zijn moeder was naar zijn laatste show gekomen en bleek apetrots op hem te zijn. Tijdens de afterparty zei ze "He still’s got it," hoorde Morrigan een paar dagen later van iemand die op het feestje was en zijn moeder had gesproken.

Adam is in topvorm. Zijn stem is soepel, zijn energie overweldigend, zijn act uitdagend. Met die ingrediënten maakt hij een magische show. Het grootste deel is electrisch, maar voor de afwisseling speelt hij deze keer ook drie akoestische nummers. Morrigan die nu voor de vijfde keer bij een optreden van the Ant is, hoort voor het eerst ‘S.E.X.' en ‘Picasso’ live. De magie zat in het nummer ‘Vampires’, dat Morrigan nog niet eerder had gehoord. Akoestisch uitgevoerd. Met een makkelijke melodie, betoverende gitaar- akkoorden en natuurlijk Adams magische stem, raakte dat nummer mij. ‘Enough is never enough’, is een van de zinnen die door mijn ziel sneed. ‘There’s a lot of vampires out there… hangin out to grab your soul … they don’t live in Transylvania… they don’t live in rock ‘roll….waarna het concert elektrisch verder raast en de zaal meeneemt in die energie.

De gitaristen worden één met hun gitaar bij ‘Zerox’ en een concertbezoeker meent dat hij is getransformeerd in een tennisbal. Beter gezegd: skippybal. Morrigan moet één keer haar donkere Morriganblik opzetten en even met haar wijsvinger richting het gezicht wijzen om de skippybal duidelijk te maken dat hij beter een andere kant uit kan stuiteren. Dat doet hij dan ook, waardoor een vrouw die wat meer vooraan staat een onverwachte opdonder krijgt. Beveiliging ziet de skippybal en waarschuwt. Zonder effect. Twee tellen later is de skippybal op mysterieuze wijze verdwenen.

Adam geeft gas op het podium. En dan de allerlaatste toegift. "Omdat het zondag is," kondigt hij aan en Morrigan weet dat ‘Whip in my valise’ eraan komt. Waarom? Vanwege zijn ode aan zijn ‘Sunday Spanker’. En weg flitst hij als het nummer is afgelopen. 

Adam gaf vroeger gehoor aan de Magische roep van Muziek. En hij heeft zijn magical way nooit verlaten. Hij is er even vanaf geduwd, maar gelukkig heeft hij zijn pad weer gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten