vrijdag 19 december 2014

De laatste donkere dagen

Het Keltisch jaarwiel staat nu bijna helemaal stil. Er zit in deze dagen weinig tot geen beweging in. Maar de Yule-tijd staat voor de deur. De krachtdag van Yule valt op 21 december. Zondag  is de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar waarna we over het dode punt heen raken. Het wiel gaat keren.

Met Yule wordt de terugkeer, de geboorte, van het licht gevierd. We laten de donkere dagen van de diepe herfst achter ons. De dagen worden langer. In het begin zal dat onopgemerkt blijven, omdat het maar langzaam gaat. Natuurlijke groei gaat nou eenmaal langzaam, maar gestaag. 
Yule is de fase waarin plannen worden gevormd. Het is de tijd waarin je je bedenkt wat je straks wilt gaan uitzetten, straks wilt gaan zaaien.

Arianrodh

Arianrodh is de godin die relaties weeft en elementen met elkaar verbindt. Zij bewoont haar kasteel in de kosmos en geeft 21 december een nieuwe slinger aan haar spinnewiel. Zij zet het wiel weer in beweging. In het Keltisch Jaarwiel geeft Arianrodh een slinger aan haar spinnewiel. Zij weeft de patronen van relaties, verbindt mensen en elementen met elkaar. Voor de een is het web sneller geweven dan voor een ander. Voor iedereen weeft ze een ander patroon.













De godin heerst samen met de jonge, stralende koning Eik, de jonge koning die op 21 december het gevecht met de oude koning Hulst aangaat en dit wint. Jong wint van oud met de winterzonnewende. Koning Eik zal tot de volgende zonnewende, op 21 juni, heersen. Hij is de koning van het licht. 








1 opmerking: