vrijdag 6 november 2015

Mitch

De Rijksrecherche concludeert dat Mitch Henriquez door politiegeweld om het leven is gekomen. Dat bracht het Journaal vanavond. Morrigan was in juni overstuur door het politiegeweld. Want van de politie verwacht ik bescherming. Geen buitensporig geweld.

Mitch kwam uit Aruba en was in juni op vakantie in Den Haag. Een gezellig uitje naar het muziekfestival Parkpop in het Haagse Zuiderpark liep voor hem fataal af. Oorzaak: een nekklem (een soort wurggreep) door de politie.

De nekklem mag kort worden toegepast, zo werd in het nieuwsitem uitgelegd. Zit een mens te lang in een dergelijke greep, dan stikt hij. Als agenten een nekklem toepassen, moeten collega's opletten om verstikking te voorkomen. De agenten die moesten controleren of de actie juist werd toegepast, grepen echter niet in toen Mitch begon te spartelen. Spartelen is een natuurlijke reactie als je wordt verstikt. Het signaal waarop de agenten hadden moeten aanslaan en hun collega's moesten laten stoppen, werd uitgelegd als tegenstand. In plaats van Mitch te helpen, doken de andere agenten samen met de twee die al op hem zaten, ook op Mitch die bezig was met zijn doodstrijd.

Het openbaar ministerie bekijkt nog of de betrokken agenten, de verslaggever had het over vijf, voor doodslag of moord worden vervolgd. Het Journaal baseert zich op een rapport van de Rijksrecherche.

Nu wordt ook overwogen de nekklem helemaal niet meer toe te passen.
Met agenten die hun verantwoordelijkheid niet kennen èn geen grenzen herkennen van wat een mens hebben kan, is dat geen gek idee.

Morrigan schreef eerder dit over Mitch Henriquez.
http://magical-way.blogspot.nl/2015/06/aanfluiting-met-fatale-gevolgen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten