zaterdag 21 november 2015

Magical Way van 'Bouw'

Oog in Oog met droomproject


Hij was 13 toen hij in de jaren ‘80 omver werd geblazen door een artikel in een tijdschrift over het project  ‘Africar’. Africar is een indrukwekkende, unieke auto. Een soort mega-jeep met een afwijkende bouw, afwijkende breedte, eigenlijk geheel afwijkend van welke auto dan ook en werkelijk geschikt om over extreem ruig terrein, zoals de jungle, te rijden. De constructie bestond daarbij ook nog deels uit hout ‘en de auto had zes wielen,’ zegt mijn goede kennis 'Bouw' enthousiast. De bouwer is een ingenieur uit Engeland. Hij had er veel voor over gehad om het project uit te voeren, zo las hij als kind. Hij vergat het project nooit meer.

Mijn kennis vertelt erover bij een goed glas bier. ‘Deze zomer waren we op vakantie in Bordeaux,’ zegt hij. De omgeving was schitterend en hij en zijn vriendin hadden op een afgelegen plaats een logeeradres gevonden. Ze installeerden zich in hun vakantie-onderkomen en wandelden  naar buiten om het erf eens beter te bekijken.
Genietend van de omgeving zag hij plotseling een hele aparte auto staan. Hij keek nog eens goed en kon zijn ogen bijna niet geloven. ‘Echt waar, dat was hem,’ vertelt hij met schittering in zijn ogen. ‘Het was precies die auto uit dat tijdschrift waarover ik vroeger had gelezen.’ Dus zoals hij is, begon hij erover met de eigenaar. Vol enthousiasme vertelde hij de Britse eigenaar van het onderkomen  dat hij in de jaren '80 in een magazine had gelezen over dit bijzondere project. Dat het project een diepe indruk op hem had gemaakt en dat hij het ongelooflijk vond dat hij juist deze wagen op deze afgelegen plek in Frankrijk zag.

 ‘I am the project’

‘Dat was wat hij zei. Niet te geloven, toch?’, zegt hij.
Alsof het hele universum zich had ingespannen om die jongen van 13 uiteindelijk toch bij zijn droomproject te brengen. Het universum trekt zich van tijd niets aan, dus hij heeft wel bijna 30 jaar gewacht voordat hij de unieke auto in werkelijkheid kon zien. Maar hij licht er nog net zo van op als toen hij er voor het eerst over las. ‘En ik mocht ook nog een stuk meerijden,' voegt hij toe.'Ik heb gewoon in die auto gezeten!’


Hij was 42 toen hij in 2015 omver werd geblazen door de ontmoeting met het project Africar. Africar is altijd uniek gebleven. Ondanks het vernuftige systeem is hij nooit op de markt uitgebracht. Volgens mijn kennis stond de auto er niet ‘in de gloria’ bij, maar rijden kon hij nog. Mijn kennis was weer net zo blij en onder de indruk als toen hij die jongen van 13 was. En ik weet zeker dat hij telkens als hij over Africar praat, net zo oplicht als toen hij de wagen voor het eerst zag. Het project raakte zijn ziel. Het universum was dat niet vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten